Gekke hobby eigenlijk, dat roken. Vroeger moest ik er niet zoveel van hebben. Misschien ook omdat het de gewoonste zaak van de wereld was dat er bij elk grote-mensen-feestje wijnglazen met rokertjes op tafel stonden. Of dat de huisarts met een sigaret in zijn mond je steunzolen zat aan te meten. Daarom was het op zich niet heel spannend, en dus ook niet zo heel interessant voor mij. Natuurlijk heb ik in mijn jonge jaren wel eens stiekem een Caballero zonder filter van mijn moeder weg staan hoesten in de achtertuin. Maar ik had niet de ambitie om verslaafd te gaan worden.

Totdat ik 21 werd. Mijn ouders hadden mij 1000 gulden beloofd als ik tot mijn 21e niet zou roken. En wat doet deze jongen? Juist ja. Een week na mijn 21e verjaardag begon ik met roken. Te schandalig voor woorden, en eigenlijk had mijn vader wel n beetje gelijk toen hij zei dat hij toch wel de helft van die 1000 piek terug wilde toen hij erachter kwam. Maar ik was jong en dacht stoer te zijn, dus rookte ik vrolijk door. Toen was t ook nog wel te doen, in die tijd kostte een pakje Marlboro Medium nog geen 5 gulden. ‘Wees een bink, rook en drink’, luidde het devies. Wist ik veel.

In de 12 jaar die daarop volgden heb ik, behoudens een mislukte stoppoging hier en daar, een aardige rokerscarrière opgebouwd. Met alles erop en eraan. Rokershoestje, slechte lichamelijke conditie, brandgaten in kleding en meubilair, gele vingers, you name it. En een snelle rekensom vertelt mij dat alles mij ‘slechts’ een dikke €12.500,- euro heeft gekost. Fuck. €12.500,- voor een verslaving. Een enorm vervelende verslaving. En vooral: een enorm ongezonde verslaving.

Een paar weken geleden was ik op Rock Werchter. 4 dagen feest, 4 dagen veel te veel drinken en 4 dagen nog meer roken. Resultaat: Een slordige 10 pakjes sigaretten armer en 2 zwarte longen rijker. Ik had ze bijna samen met mijn lekke luchtbed op de Belgische camping achter kunnen laten, zeg maar. Dat leek me niet heel gezond. Laat staan de bedoeling. Dus besloot ik te stoppen. De dag dat ik thuis kwam stak ik gewoon eens een keer géén sigaret op. Kijken hoe dat bevalt. En het beviel prima. Zo prima dat ik tot op het moment van schrijven geen sigaret meer heb aangeraakt. Ik weet dat er nog een geopend pakje Marlboro Medium in mijn tas zit, maar ik laat m er lekker in zitten. Het hoeft niet meer. Ik kan ook prima zonder. Natuurlijk is het nog even lastig bij die bak koffie na het warm eten, maar daar kom ik ook wel overheen. Prachtige term trouwens: ‘warm eten’, maar dat terzijde. Ik heb minder hoofdpijn, ik hoest minder, ik heb meer energie en alles smaakt veel beter. Ik raak niet meer in paniek als ‘s avonds m’n sigaretten op zijn en het tankstation al gesloten. En ik heb in die 2 weken tijd al 70 euro bespaard. En het enige wat ik ervoor heb moeten doen is iets niet doen. Hoe moeilijk kan het zijn?

En nu moet ik volhouden. Ook voordat ik ga werken. Ook na het eten. Ook bij n biertje. En dat zijn de lastigste momenten, zoals elke roker weet. Toegegeven, het is even doorbijten, maar het kan ook prima zonder, heb ik al gemerkt. Daarnaast is een kater van alleen veel bier een stuk minder erg dan een kater van veel bier én veel sigaretten. Ook niet onbelangrijk.

Het leven als niet-roker bevalt me eigenlijk prima, ik kan het elke roker aanbevelen. Fuck Allen Carr, vergeet nicotinepleisters. Gewoon niet roken. Dat is alles. Elke dag niet gerookt is weer een dag dat ik trots op mezelf ben. En weer een dag die ik eigenlijk al veel eerder had moeten stoppen.

*einde van deze auto-therapeutische [is dat een woord?] mededeling*


This post is tagged ,

12 Responses

 1. Rnaat zegt:

  Toi toi toi ;-)

 2. natascha zegt:

  zo herkenbaar helaas…al is dat stoppen me altijd enorm zwaar gevallen:( Misschien toch tijd voor een nieuwe serieuze poging!

 3. Con zegt:

  Heel veel sterkte maar bedenk wel dat van de verschrikkelijke drieën er pas één gehad hebt.
  3 weken en 3 maanden zijn zwaar omdat het dan een gewoonte moet worden en je een oude gewoonte blijkbaar heel makkelijk weer oppakt.

  Als je nog steun wilt hebben of veel herkenning kun je kijken op http://www.nssmr.nl

  Volhouden is inderdaad nu het motto
  Con
  gestopt 9-5-1997 (geloof ik)

 4. Jorg Kuijl zegt:

  Hey kliko,

  Netjes jongen maar het onderwerp heb je volgens mij van me gejat. Ouwe dief ;-)
  http://www.koersvandedag.nl

  Laters,

  daLuit

 5. Marije zegt:

  Deze vervente ex-roker (8 jaar gestopt, nooit meer een peuk aangeraakt) wenst je veel sterkte.
  Ik voorzie barre maar gezonde tijden :-)

  Lang leve de Chupa Chups!

  Marije
  @marijevansoest

 6. Luc zegt:

  Chapeau!

 7. Anonimuz zegt:

  Dan zal ik je maar niet zeggen dat ik eigenlijk echt…”euh,”
  Belinda heet?

 8. Bruske zegt:

  Bekend verhaal voor mij. Ook meerdere malen gestopt met roken en vaak weer begonnen met in de andere hand een pintje.

  Mooi geschreven. Het is inderdaad beter voor gezondheid, conditie en portemonnee…..

  En ik steek er weer een op, ’t blijft toch lekker ;-)

 9. Teun zegt:

  Heb je dat geopende pakje sigaretten nog nodig?

 10. Rudi zegt:

  Ik ben al gestopt in december 2010
  na roken vanaf het 17e levensjaar en alsmaar door, met een paar tijdelijke stoppogingen tussen door
  en echt duizenden peuken shaggies en joints te hebben gerookt
  is het gelukt.
  Ik was het echt zat.

  Ik ben rookvrij. snak er af en toe naar…maar heb lucht-veel meer lucht- eet meer, kom niet aan, maar het is gezond en hou meer geld over.
  Hoe lekker ik het ook vond, ik wilde graag verder zonder roken en gewoon niet die teer en die kankerverwekkende(4000 ervan!) per sigaret, per trek binnehalen.

  Ik kan jullie echt blijvend aanmoedigen die laatste peuk vandaag te nemen!
  Stomme ziekmakende geld en gezondheidsverslindende stinkdingen. Ik ben voor de rest van mijn leven verslaafd aan die dingen. Maar blijf er mooi vanaf.

  Lullig he?

 11. ff zegt:

  faal…. ga roken jonguh neger

Leave a Reply

Categories

Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes