In 1972 a crack commando unit was sent to prison by a military court for a crime they didn’t commit. These men promptly escaped from a maximum security stockade to the Los Angeles underground. Today, still wanted by the government, they survive as soldiers of fortune. If you have a problem, if no one else can help, and if you can find them, maybe you can hire… the A-Team.

Alle jongetjes van mijn generatie keken naar The A-Team. Na het eten even in bad, daarna in je pyjama en met natte haren nog een half uurtje televisie kijken. Met een koffiefilterzakje Crispy Chips in je knuistjes. Het liefst Cheese Union, al weet ik even niet of die smaak al bestond halverwege de jaren ’80. En daarna in bed nog even voor de 86e keer die dag in je A-Team plaatjesboek kijken welke nummers je nog miste. Bij mij waren het vooral die met die rode rand.

Knight Rider was leuk, MacGyver was aardig, maar The A-Team was fantastisch. Iedereen keek het en iedereen had zijn favoriete personage. Sommigen vonden Hannibal het stoerst. Dat zijn de jongetjes die waarschijnlijk nu een hele moeilijke baan met cijfertjes hebben en daarom een veel te dikke auto rijden. Jongetjes zoals ik waren fan van Murdoch. En dat zijn ehm… ‘jongetjes zoals ik’ geworden. Of misschien wel gebleven, wat jij wil. Van de jongetjes die fan van Face waren, is de helft tegelijk met George Michael uit de kast gekomen. De andere helft moet waarschijnlijk nog. Maar de held van het A-Team was B.A. Baracus. De man die bij een bezoek aan Nederland een gouden Veronica-ketting van Ivo Niehe kreeg. De man zonder angst, behalve voor vliegtuigen. En als ik het nieuws van deze week lees kan ik hem daar niet eens ongelijk in geven.

Nu, 25 jaar later, zie ik Mr. T. weer op tv. In een reclame van World Of Warcraft, een computerspelletje voor uber-nerds. Hetzelfde kapsel, dezelfde gouden kettingen en dezelfde veren in zn oren. Hij kijkt ook nog net zo boos als toen. Alleen het aantal rimpels is vertienvoudigd. Wat ik me dan afvraag: Wat heeft Mr. T. de afgelopen 25 jaar gedaan? Hij zal vast wel hier en daar een gastrolletje in een of andere flauwe serie hebben gehad, maar naast dat Tell-Sell spotje voor de ‘FlavorWave’ heb ik hem eigenlijk nooit echt meer ergens gezien. Zou hij 25 jaar hebben zitten rentenieren van zijn A-Team dollars? Of zou hij tussendoor ergens een baantje op de fotoafdeling van de plaatselijke supermarkt hebben gehad? Misschien zat hij wel in zo’n karretje van de gemeente wat met van die angstaanjagend grote borstels de hoekjes bij de stoeprand schoonborstelt. Of in zo’n hokje bij een parkeergarage. Beetje naar zo’n beveiligingsmonitor turen de hele dag. Misschien verkocht hij wel vers geroosterde kippetjes op de plaatselijke zaterdagmarkt. Of hij is gaan handelen in Ethiopisch houtsnijwerk. Van die lelijke olifanten enzo.

Nu staat hij dus reclame te maken voor een computerspelletje. Eigenlijk is het best n beetje een sneue aangelegenheid, een man van bijna 60 die nog steeds moet teren op zijn typetje van een jaar of 25 geleden. Blijkbaar is ‘Bad-Ass’ Baracus helemaal niet zo stoer als zijn naam doet vermoeden.

Weer een illusie uit mijn jeugd aan diggelen.


This post is tagged ,

7 Responses

 1. Luc zegt:

  Ludieke blog wederom…

  jij zal dan vast ook wel op 10 juni op de stoep liggen / slapen bij de plaatselijke cinema om de premiere van A-Team The Movie bij te wonen neem ik aan?

  ik in ieder geval wel!

 2. Dick zegt:

  Jaaaa! Die film, wat voor herinneringen dat terugbrengt. Niet alleen de nostalgie, maar ook het feit dat het blijkbaar vermakelijk genoeg was om elke week naar te kijken ondanks dat de producers zelf ooit toegaven dat het verhaal elke week hetzelfde was. Who cares?! Schieten, vrouwen en helicopters… dat hadden we al vroeg in de gaten.

  Overigens, Mr T had al die ‘looks’ voor ie die rol aannam in The A-Team. Zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Mr._T (ook voor de rest van zijn levensverhaal ;-) )

 3. James zegt:

  Aan zijn wiki facts te lezen is die ouwe toch nog wat bezig geweest al die jaren.
  Maybe toch niet een illusie uit je jeugd aan diggelen.

 4. Alexander zegt:

  Tijdens het verhuizen nu 2 jaar geleden nog een plakboek gevonden met die plak plaatjes. Heerlijk dat sentiment!

 5. Iken zegt:

  Computerspelletje? Wel een spelletje dat tientallen miljoenen euros per maand binnen harkt. Een beetje respect is dus wel op zijn plaats. De game industrie is inmiddels dan ook groter dan de filindustrie.

 6. Theo zegt:

  Haha,
  Leuk geschreven.

  Het was trouwens een übersneu gouden Tros-logo aan een ketting wat B.A. van Niehe kreeg.

  T.

 7. yaikz zegt:

  toch was Bad Attitude het vetst in Rocky!

Leave a Reply

Categories

Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes